Hulp bij > Relatie problemen > Je bekijkt het maar

En de vrouw zei tegen haar man:  “ Jij denkt altijd dat je het beter weet dan ik, betweter dat je bent!” En voordat ze krachtig en met een rood hoofd de deur achter zich dicht gooide, schreeuwde ze nog tegen hem: “ Weet je wat jij doet, jij bekijkt het maar!!!”  Deze vrouw heeft een duidelijk beeld van haar man, hij moet het maar bekijken! Maar de vraag is, of zij het zelf allemaal wel zo scherp ziet. Heeft zij het eigenlijk wel tegen haar man? Of heeft ze het tegen het beeld dat zij van haar man heeft gemaakt? Dat maakt wel een groot verschil: Haar man leeft en een beeld is dood. Daarom bewegen beelden niet! Een beeld is vastgelegd, in hout, beton of goud...of in ons hoofd. Maar een beeld is een beeld. Ook dit beeld van haar man zit vast in haar hoofd: Haar man is een betweter.Punt uit! Wat hij ook doet: hij is een betweter. En alle keren dat hij zich niet als betweter gedraagt, ziet zij dat niet .................want zij ziet niet haar man, maar het beeld van haar man. Daarom ziet zij in zijn gedrag ook steeds weer de bevestiging, van het beeld dat zij van hem heeft gemaakt.

;)  Tussendoor even dit: 'Wel een beetje dom van deze man trouwens: mannen moet nooit denken dat ze iets beter weten of kunnen dan vrouwen. Behalve kaartlezen en inparkeren, natuurlijk........ Zelf ben ik de uitzondering die de regel bevestigd: ik kan niet kaartlezen en al helemaal niet achteruit inparkeren. Wat voor een man ben ik zelf eigenlijk?' 

Maar wacht eens even: misschien denkt haar man wel echt dat ie alles beter weet dan zij. Ja dat kan hij natuurlijk wel echt denken, maar daarom is het nog niet waar. Alles wat wij denken is niet altijd waar. De kans is groot dat hij tegenover zijn vrouw alleen het ik-weet-het-beter-beeld van zichzelf wil hooghouden. Een beeld waarin hij zich verstopt voor zijn vrouw. Maar in de eerste plaats voor zichzelf natuurlijk. Deze man is waarschijnlijk bang voor zijn eigen onzekerheid. En daarom probeert hij die onzekerheid te camoufleren door zich extreem precies tegenovergesteld te gedragen: ik weet alles beter! En de boze vrouw dan?


Grote kans dat zij zich net zo onzeker voelt als haar man: waarom zou ze anders zo tegen hem tekeer gaan?  Wat jammer dat deze mensen zo vast zitten in hun beelden van zichzelf en van elkaar. Want daardoor zijn ze niet in staat zijn om zichzelf echt te zien of zich te laten zien. Met alle gevolgen van dien. Omdat zij zich niet kunnen openen, zijn ze met elkaar in gevecht geraakt. En zolang zij niet beseffen dat zo`n oorlog nooit te winnen valt, zullen ze blijven proberen om met hun dodelijke blikken en vlijmscherpe woorden elkaar in het hart te treffen.

                                                             

                                                                                                                                   Foto: Frank Roosenbrand

 Een zinloos gevecht, spijtig heel spijtig voor hen allebei. Maar voor hun kinderen is het meer dan dat, voor hen is het een regelrechte ramp. Want een kind is niet veilig, wanneer ouders met scherp op elkaar schieten. 
Hier kan de vrede pas worden getekend, als de beelden en de verwijten, over en weer verdwijnen. En ze weer leren om met open vizier naar zichzelf en naar elkaar te kijken. Zonder betweterigheid  of verwijt. Geen vecht-relatie, maar vrienden voor het leven. Een relatie die wordt ingekleurd door respect en liefde. Een coloriet waarin ook de kleuren van onzekerheid en kwetsbaarheid hun eigen plaats vinden. Zodat het vuur van de liefde weer een kans krijgt. Maar ja, hoe stop je in vrede `s naam een zinloze oorlog, zolang je er zelf nog heilig in gelooft?  Misschien moet hier de liefde zelf eerst aan het woord..............Verder lezen over de liefde? Klik hier